Historie: Meer dan 100 jaar steenhouwerij
Het steenhouwersambacht is in de familie van Luijn gekomen doordat de moeder van de toen elfjarige G. van Luijn (1866-1943) hertrouwde met steenhouwer W.F. Rijksen in 1878.
Uiteindelijk heeft G. van Luijn sr. op 16 juli 1906 een vergunning aangevraagd om het bestaande bedrijf als “steenhouwerij G. van Luijn” voort te zetten. Op 1 augustus van hetzelfde jaar werd de vergunning door de Tielse gemeente raad verstrekt om op de Lingedijk 48-50 een steenhouwerij te beginnen.
In 1914 kreeg G. van Luijn een zoon, Gerrit genaamd. Deze G. van Luijn jr. (1914-1983) groeide op in de steenhouwerij, welke toendertijd aan huis was. Op jonge leeftijd kwam hij in de zaak en heeft het, na het overlijden van zijn vader, alleen voortgezet.
Gerrit van Luijn kreeg naast 4 dochters één zoon, Gerard van Luijn (1950). Ook hij groeide op tussen de stenen en wel op het hetzelfde adres waar zijn opa in 1906 de steenhouwerij was gestart. Het vak werd hem met de paplepel ingegoten en in 1966 is hij dan ook in het bedrijf gestapt.
De steenhouwerij floreerde maar uitbreiding aan de Lingedijk (dicht bij het centrum van Tiel) was geen optie. In 1971 vond daarom de eerste verhuizing plaats. In het voormalige dorpje Drumpt, aan de buitenrand van Tiel, werd een stuk grond aangekocht en heeft men een geheel nieuwe steenhouwerij gebouwd.
De stad Tiel groeide echter zo snel, dat Van Luijn Natuursteen na 25 jaar voor een tweede keer moest verhuizen. Dit keer werd gekozen voor het industrieterrein ‘Kellen’ te Tiel en op 26 augustus 1996 vond de opening plaats op Morsestraat 32 (huidige lokatie)
Gerard van Luijn was van 1983 tot 2020 directeur/eigenaar en is nog steeds werkzaam in het bedrijf onder de huidige naam “van Luijn Natuursteen bv”. Tevens is ook zijn oudste zoon, Joost (1973), in het bedrijf werkzaam. De jongste zoon, Michiel (1976), werkt op het artistieke vlak veel met natuursteen en maakt daarbij gebruik van de kennis en de werkplaats van het bedrijf. Sinds februari 2007 is ook hij het bedrijf ingestapt. Michiel van Luijn heeft per 2020 de zaak overgenomen en is de huidige directeur/eigenaar.
De werkzaamheden van Van Luijn Natuursteen bevatten van oudsher eigenlijk alle facetten van het steenhouwersambacht. De spreuk ’’als het van natuursteen is, kan men bij ons terecht’’ is nog steeds van toepassing. Met een lichte specialisatie in grafwerk, is er een behoorlijke variatie aan werk.
Met Tiel als middelpunt van de Betuwe en Tielerwaard strekt het werkgebied zich uit tussen de steden Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch en Utrecht. Echter kan men ons ook regelmatig in de andere provincies tegenkomen.
Als kroon op het werk werd op 11 september 2006 het recht tot het voeren van het koninklijke wapen met de toevoeging bij koninklijke beschikking hofleverancier door Hare Majesteit de Koningin aan Van Luijn Natuursteen verleend.
Het vakman- en ondernemerschap wordt op deze manier erkend met een uniek predikaat.